Halen wij de klimaatdoelstelling nog wel? HR ketels verkopen beter dan warmtepompen

By | Geen categorie | No Comments

Dat is jammer! De verkoop van de duurzame verwarmingsmethode warmtepomp loopt terug.
Dat is verrassend om te lezen aangezien de overheid het streven heeft om Nederland in 2050 volledig aardgasvrij te hebben.

In een interview met nieuwssite nu.nl gaf Natuur & Milieu directeur Marjolein Demmers aan de cijfers opmerkelijk te vinden. “De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen.” Zei de Natuur & Milieu directeur.

Als wij een blik werpen op de cijfers merken we dat vorig jaar de verkoop van warmtepompen nog steeg met 15 procent tot 84.832 units. Een jaar eerder was er zelfs sprake van een verkoopstijging van 44 procent.

En in de situatie waar je zou verwachten dat de duurzame warmtepomp gretig aftrek zou vinden, nieuwbouwwoningen blijkt echter dat de verkoop van hr-ketels juist gigantisch groeit. In 2016 werden 75% van alle nieuwbouwwoningen voorzien van een hr-ketel.

In acht genomen dat een hr-ketel gemiddeld vijftien jaar meegaat kan er gesteld worden dat van de nieuwbouwwoningen uit 2016, drie kwart tot 2031 aan het gas vastzit.

Het artikel stelt ook dat er nog wel een lichtpuntje te zien is op het gebied van duurzaamheid. De elektrische kookplaten zijn populair en winnen marktaandeel van ouderwetse gasfornuizen.

 

Wilt u zelf ook deel uitmaken van de verduurzaming van Nederland? Lees dan in dit artikel alles over warmtepompen of klik op de button hieronder om gratis en vrijblijvend een offerte aan te vragen.