Ik wil een warmtepomp kopen, wat nu?

Als u een warmtepomp wilt kopen is het belangrijk dat u zich van tevoren goed informeert. Hieronder staan punten waar u zeker op moet letten als u een warmtepomp wilt aanschaffen.

De woning

Het is belangrijk om zeker te weten dat uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Er zijn een aantal punten waar u zeker op moet letten bij de aanschaffen.

1. Isolatie

Het is belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval dan is het waarschijnlijk niet lonend om een warmtepomp aan te schaffen. U kunt eerst uw huis goed laten isoleren. Let er wel op dat deze kosten terug te verdienen zijn.

2. Genoeg ruimte

Heeft u genoeg ruimte voor een warmtepomp? Voor een warmtepomp is binnenshuis niet heel veel ruimte nodig. Wel moet u zich realiseren dat als u een bodem-water warmtepomp wil aanschaffen u ook buiten de woning genoeg ruimte heeft. Reken op tweemaal het woonoppervlak om de woning heen.

3. Buren

Overleg met buren! Misschien hebben uw buren wel dezelfde belangen als u. De boringen voor een water-water warmtepomp worden alleen uitgevoerd als meerdere woningen een water-water warmtepomp willen aanschaffen. U heeft dan ook een vergunning nodig. Met meerdere bewoners zult u misschien ook op de kosten kunnen besparen.

4. Vergunning

Let van tevoren goed op of u wel of geen vergunning nodig heeft. Het kan zijn dat u een vergunningsplicht heeft. Als u geen vergunningsplicht heeft kan het wel zijn dat u meldingsplicht heeft. Vraag bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft. Voor een warmtepomp waar tenminste 50 meter diep geboord wordt heeft u sowieso een vergunning nodig. Er zijn boringen nodig voor een water-water warmtepomp en bij een bodem-water warmtepomp. Vraag het ook aan uw installateur. Soms heeft u geen vergunning nodig, maar heeft u wel een meldingsplicht.

5. CV ketel

Let op wat voor CV-ketel u heeft. Wilt u volledig elektrisch wonen? Wilt u de warmtepomp kunnen aansluiten op de CV-ketel? Stel uzelf deze vragen om erachter te komen of uw woning geschikt is voor uw eisen.

 

De warmtepomp

1. Is mijn warmtepomp lonend?

Het is belangrijk dat de kosten opwegen tegen de baten. De investering is groot, maar dit betekent wel dat u aan het eind van de maand een lagere energierekening heeft.

Om het rendement van uw warmtepomp te bepalen kan de COP een goede indicatie geven. Hoe hoger de COP hoe beter. (Wiki)

Het is belangrijk dat u kijkt naar de terugverdientijd, gaat u op korte termijn verhuizen? Dan kan het zijn dat het voor u, vanuit financieel oogpunt, niet slim is om een warmtepomp aan te schaffen.

2. Weet de kosten, vraag offertes!

Zorg dat u een duidelijke offerte heeft met daarbij alle kosten. Breng voor uzelf alle kosten goed in kaart zodat u niet voor vervelende, onverwachte kosten komt te staan. Kijk ook of u recht heeft op een subsidie. Als u wil weten wat u allemaal moet verwachten op een offerte, kijk dan eens op deze pagina.

3. Check het product en de specialist

De mening van anderen telt!

Vaak hebben andere kopers meer ervaring met het product en kunnen zij ook een goede adviseur zijn als het gaat om de kwaliteit van het product. Lees goed wat anderen zeggen over het merk, het product en ook de service. U kunt ook de verschillende warmtepompen vergelijken.

Lees wat anderen te vertellen hebben over de specialist die u wilt benaderen. Zorg voor een betrouwbare specialist die verstand van zaken heeft. Zo zorgt u ervoor dat u niet ineens voor vervelende verassingen komt te staan. Op www.qbis.nl kunt u uw betrouwbare installateur vinden.

4. Zit er een subsidie op mijn warmtepomp?

Kijk van tevoren of er wellicht een subsidie is voor uw warmtepomp. Op de pagina subsidies vindt u hier meer informatie over. Tevens vindt u een link naar de website van de overheid, met daarin het bedrag dat u kunt krijgen per merk en type warmtepomp. Leuk meegenomen!