Niet alle warmtepompen zijn geschikt voor iedere woning. Het ligt er bijvoorbeeld ook aan hoe oud uw woning is, wat voor woningtype het is en ook bijvoorbeeld wat voor verwarmingsinstallatie u in uw woning heeft.

Belangrijk voor uw keuze voor een warmtepomp is uw situatie. Heeft u een bestaande woning die u duurzamer wilt maken? Of heeft u een nieuwbouw woning waar u een warmtepomp wil laten installeren? Hieronder vindt u 4 belangrijke factoren die uw keuze kunnen beïnvloeden.

 

Woningtype

Welke warmtepomp het meest geschikt is hangt af van uw woningtype. We onderscheiden vier woningtypen: vrijstaand, 2-onder-1-kap-woningen, rijtjeshuizen en appartementen. Het is erg belangrijk om te weten om welk woningtype het gaat, immers niet alle warmtepompen zijn geschikt voor elk woningtype. Als u in een appartement woont kunt u ook een warmtepomp aanschaffen. Er is voor een warmtepomp niet persé een grond nodig. U kunt dan kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp. Wel moet u opletten of u een warmtepomp mag bevestigen aan de buitenkant van het appartementencomplex.

Een water-water warmtepomp wordt nooit geïnstalleerd voor enkel één woning, hiervoor moeten meerdere woningen een warmtepomp willen.

 

Verwarmingssysteem

Ook is het soort verwarmingssysteem belangrijk. Niet alle warmtepompen zijn geschikt om aan te sluiten op uw verwarmingssysteem.

Heeft u geen gasaansluiting meer? Dan kunt u geen hybride warmtepomp aanschaffen, hiervoor is een gasaansluiting nodig.

Wilt u de warmtepomp kunnen aansluiten op uw CV-installatie? Dan zal de lucht-lucht warmtepomp bijvoorbeeld niet geschikt zijn.

Wilt u volledig gasvrij wonen? Kies dan voor een lucht-water warmtepomp of een grondgebonden warmtepomp. Dit kan een water-water of bodem-water warmtepomp zijn.

De informatie over de verschillende soorten vindt u op deze pagina?

 

Bouwjaar

Het bouwjaar van de woning is een belangrijke factor voor de keuze van de warmtepomp. Als u al een erg oude woning heeft kan de isolatie minder goed zijn dan bij modernere woningen. Als uw huis niet goed geïsoleerd is zal u bij moeten warmen met de radiator en dan zullen de maandelijkse kosten relatief hoog zijn. Zorg dan ook altijd voor een goed geïsoleerd huis.

Heeft u een nieuwbouw huis? Dan zijn er veel mogelijkheden. U heeft veel keuze uit soorten warmtepompen, natuurlijk heeft het ook te maken met welk woningtype u woont. Voor een aantal warmtepompen zijn vergunningen nodig en veel ruimte om uw woonoppervlak.

Het voordeel van een nieuwbouw huis is dat het goed geïsoleerd is en er is ruimte om een warmtepomp te installeren.

 

Woonoppervlak

Naast bovengenoemde punten is het woonoppervlak ook erg belangrijk. Heeft u weinig ruimte om uw woning heen, dan zal een bodem-water warmtepomp met horizontale plaatsing niet geschikt zijn. Hiervoor moet u rekenen op gemiddeld tweemaal het woonoppervlak. Een lucht-lucht of een lucht-water warmtepomp zal in dat geval waarschijnlijk geschikter zijn.

 

Tips!

  • Zorg dat u goed weet waarom u een warmtepomp wil aanschaffen.
  • Denk daarna goed na hoeveel geld u wilt investeren. Wegen de kosten op tegen de baten. Krijg voor uzelf duidelijk wat de kosten zijn. Op de pagina kosten warmtepomp kunt u vinden wat een warmtepomp kost en hoeveel subsidie u hier kunt verwachten.
  • Check of u aan de eisen voldoet om een warmtepomp te laten installeren voor uw situatie.
  • Let op of er vergunningen nodig zijn.
  • Bespreek met buurtgenoten of jullie misschien kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een water-water warmtepomp.
Eisen van uw woning